zaterdag 15 april 2006

Goede Vrijdag in Senegal

Op Vendredi Saint (èn Samedi Saint) bereiden de katholieken in Senegal hun ‘jaarlijkse’ ngallax, een gerecht van gierst-couscous in een dunne pindasaus vermengd met allerlei zoete smaakmakers als fleur d’orange, vanillesuiker en niet te vergeten: buy (uitspraak: 'boei', zie de foto rechts van deze tekst), afkomstig van de typisch West-Afrikaanse baobab boom, in het westen beter bekend onder de naam St. Johannesbrood-boom (tevens de bron van de bekende chocoladevervanger carob).

Ngallax wordt deze dagen in grote hoeveelheden gemaakt, want het wordt met alle buren gedeeld. In het voornamelijk islamitische Senegal delen katholieken hun ngallax ook met hun islamitische landgenoten. "Met Tabaski (offerfeest) en Korité (suikerfeest) zijn de moslims er ook voor ons," zegt een katholieke Senegalese vrouw vanmiddag op het nieuws van RTS1. "Dan krijgen wij veel vlees van hen. Nu met de nadering van Pasen is het ònze beurt om iets voor hen te doen."

Samenleven in vrede ondanks geloofsverschillen is niet moeilijk. Vindt elkaar op gezamenlijk terrein, dan is het prima toeven.


Voor meer info zie o.a. InfoCatho.cef.fr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.