dinsdag 23 juli 2013

Beeldvorming XII [Gebedsrichting weten? Zoek een stadsplattegrond!]


Anno 1975 werden krantenlezers op een andere manier voorgelicht over moslims dan nu. Wat heet. In het artikel "Vastende moslims: Rotterdam vol verleidingen" (Het Vrije Volk, 9 september 1975, pagina 2) wordt afwisselend gesproken over mohammedanen, islamieten en moslims. Tegenwoordig is God zij dank nog alleen de term 'moslims' in gebruik. Destijds hadden de moslims al een koepelorganisatie, de Federatie Moslim Organisaties Nederland (FMON), dus ze hadden al enigszins wortel geschoten in de Lage Landen (er was al sprake van gezinshereniging). Dat moslims niet naar het oosten bidden maar naar het zuid-oosten (richting Mekka) dáar moest men nog achter komen - als je het artikel mag geloven. Lees eens de laatste alinea, de uitsmijter van het artikel:
Een vreemde vraag, maar hoe weet een Mohammedaan in een land als Nederland waar niet altijd de zon schijnt toch altijd waar het oosten (de heilige stad Mekka) ligt?
"Als ik op een vreemde plaats ben en het is de tijd voor een kort gebed, vraag ik het een voorbijganger", verklaart [de Pakistaan Mohamed] Sahid. "Hier in Rotterdam raadpleeg ik meestal even de stadsplattegrond."
klik hier om het gehele artikel op kranten.delpher.nl te kunnen lezen
klik hier voor een krantenknipsel met het gehele artikel

UPDATE 24 april 2014 (knipsel links aangepast)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zeg 't maar

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.